yeni bir güne başlamak


Varoluşumuzda ne yaparsak yapalım beynimizin büyük bir ustalıkla yaptığı bir ikilem vardır ; an da yapılan hemen bir geri dönüş yapar ve daha önceki bir yaşanmışlıkla bütünleşir ki sinemeda  buna" back-graund " denir yani " geriye dönüş ". Eski , dingin günlerimizde bir pazar sabahı iştahla alınan bir kaç gazeteyi , çınar altı kahvesinde demli çay içerek okumak , sevdiğimiz köşe yazarları , karikatürlere özgün biriken merakımızı sindererek bir yaz denizine bakmak değil biraz önce yaptığım işlev ; bir tuşa bastığınızda karşınıza ülkenin tüm gazetelerini ilk sayfaları çıkıyor. Ani bir seçim yaparak alıştığınız bir gazetenin tüm manşet , haber ve fotoğraflarıyla diğer gazetelerinkiler hemen hemen aynı , haberin değerlendirmesine göre sağa sola vs. kaydırmak tek farklılık ; sanki bir tek kaynaktan iletilmiş , güne kötü başlamak için manşetler çok karamsar bugün " flaş "  manşetler :  FaceBook 'a sayfa açtırdığı için kocası tarafından öldürülen genç kadın ; haberin altında kadının türbanlı fotoğrafı ve yanında da kaçarken yakalan kocası ,  Aylardır tahammülü aşmış haberleri geçelim en ilginç haber bence : Ateist düşünür Richard Dawkins'le , Angelikan Baş Piskopos'u Rowan Williams'ın tartışması : niçin Tanrı ? , Oxfort'a yapılan bu tartışma da Dawkins'in çok akli sorularına piskopos'un toleransla katılması , kanımca bu tartışma ülkemizde olsaydı biraz " kanlı " olurdu diye düşündüm ! Başka bir fotoğraf : " ..bakım gördüğü hastahaneden yeni çıkan Başbakan Erdoğan'ın bir cami'de İmam Hatip Okulundan bir gurup kız öğrenciyle hamasi bir karşılaşma ,türbanlı kızların yüzünü de göremiyoruz , objektiv , klasik bir pencere kafesinin gerişinde , yetiştirdiği dini bütün bu gençleri görmekten mutlu bir kişiyi amaçlamış . Bu kişiler ne Oxfort'daki tartışmadan ne de gazetedeki şu haberden ilgisiz , ".. CERN - Avrupa nükleer araştıma merkezinin yaptığı bildiri de ; ışık hızını aşan " particules supraluminique " yani " neutrinos " lara ulaştıklarını bildiriyordu . Kısaca açıklanırsa : buna vardığımız an "evrenin var oluşunun nedenini " yani " matier " in gizemini çözebilecektik , Einstein teorisi geçersiz olacaktı ama gelin görün ki daha sonra yapılan bir açıklamada ; bir yanlışlık olduğunu , ışık hızının hala bir limit olduğunu , araştırmalarına devam ettikleri bildirildi. 21 yüzyıl alabildiğine meraklılarını şaşırtırken dünyada tanrı adına savaşlar , başkaldırı eylemleri , sürekli ölümler bir türlü biz ateisleri haklı çıkartmıyor , ölüm yani yok olup gitmeyi bir türlü kabul edemiyor insanlar.
Güne bu kadar karamsar başlamayalım : örneğin Çin giderek daha da "süper-star " olmakta devam ediyor ,yeni haber " Artprice " dünyanın en önemli müzayede sitesi oldu ve Çin'li ressam Zhang Daqian'ın ( 1899-1983 ) bir eseri 417 milyon euro'ya satıldı.




Bu rekor da ikinci en pahalı sanatcı yine bir başka Çin'li Qi Baishi sonra Andy Warhol ve Picasso dördüncü olarak zengin Çinli kolleksiyonerlerin duvarlarına asılıyor. Soru : inanalım mı ?
Çin'den başka bir haber : nesli tükenmekte olan Panda'ların sekse karşı ilgisizliklerini , onlara porno filmleri göstererek çözme teklifi parti tarafından inceleniyor . Bekliyoruz sonucu !

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR MÜZEDE OLMAK YA DA OLMAMAK - LEVENT ÇALIKOĞLU

UTKU VARLIK - SANAT AYRICALIKTIR / HELİN KAYA

GÜLÜNÇ BİR ADAMIN DÜŞÜ - BEDRİ BAYKAM