ülkemiz " contemporain " kolleksiyoncuların dikkatine


Geçen perşembe günü beklenmedik bir kaza , çağdaş sanatın ne kadar "ephemere"olduğunu ve de gözümüz gibi sakladığımız çağdaş sanat eserlerinin de "deniz kazası " dediğimiz umulmadık belaya uğradıklarını  bize yanıtladı. Dortmund müzesinde Alman sanatcı Martin kippenberger'in  "ne zaman tavan akmaya başlamışsa " adlı eseri , fotoğrafda da görüldüğü gibi büyükce bir kova , temizleyikci kadın tarafından müdehale edilerek , sanatcının 800.000 euros fiatında bu önemli "instalattion"u yok edilmiştir. Peki diyeceksiniz ki kendisi yaşıyor , yeniden kovayı yerine koyamaz mı?
Hayır bu yerleştirme bir "jest" dir, tekrarlanamaz . Giderek müze yetkilileri tüm basına şunu tekrar ettiler :       müzemizde prensip olarak sanat eserlerine yaklaşma ölçüsünün 20 cm. olduğunu ve de buna saygı duyulmasını , bundan sonra temizliyecilerin çağdaş sanatı bilenlerden seçileyeceğini eklediler.
Belki anımsarsınız , 1986 da yine Almanya'da Düsseldrf müzesinde benzer bir " zulüm " yaşanmıştı ;  ünlü Joseph Beuys'un  bir  eseri : "eriyen tereyağı " nın dokunduğu bölüm , yani kirlettiği yer , güzelce temizlenmişti. Duyurulur.

Yorumlar

  1. bu tür tesadüfler çağdaş sanattan bahsedilmesine yol açtığından, çağdaş sanatın ve sanatçılarının da ekmeğine yağ sürmüş oluyor. Kendileri bu olaya sevinmiş olmalı :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili üstad
    Bizim büyükada zirvesindeki büyük çağdaş sanatçı "bekçi Erol'un" installation larını almalıyız buraya....

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR MÜZEDE OLMAK YA DA OLMAMAK - LEVENT ÇALIKOĞLU

UTKU VARLIK - SANAT AYRICALIKTIR / HELİN KAYA

GÜLÜNÇ BİR ADAMIN DÜŞÜ - BEDRİ BAYKAM