ETKİLER

Geçen eylül ayında Roma'da Etrüsk müzesini gezerken gözüme çarpan bazı benzerliklerin tesadüfi olup olmadıkları , 20 yüzyıl'ın sanat adına yaratıcılığın çoğu kez eskinin "modern" adına elden geçirildiğinin şaşırtıcı örneklerini , "plagiat" olmasa bile bilerek yapıldığının izledim :

Etrüsk/ ayna süslemesi
Picasso / gravür

Picasso / gravür

Etrüsk / metal plak üstüne desen

Etrüsk / figurine bronz

Giocometti / figurine bronz


Giacometti / figüre - bronz

etrüsk / figüre - bronz
Amacım etkilenmeyi öne çıkartıp kopyacılığı göstermek değil ; her durumda Bedri Rahmi Eyüboğlu 'nun dediği gibi "babasının malı gibi kullanmış" , bakmasını bilmek gerekir.
Fenike cam ve seramik sanatı üstüne gördüğüm bir sergide form ve renk olarak bir başka benzerliğe rastladım :




Han dynasy/ İ.Ö 618

Külhöyük -Anadolu

Hong Kong Museum Art'da ilgimi çeken başka bir alıntı da :


Neolithic Period Majiayao kültüründe İ.Ö. 2000 de yapılan bir çömlekden , 3.Reich'a uzanan bir sembolun insan belleğine nasıl kazındığıda unutmamak gerekir.

Yine sanatın paraya dönüştüğü ülkelere doğru gittiğimizde ; 2016 açılması planlanan Abou Dhabi Louvre Müzesi yine büyük problemlerle karşıkarşıya : Fransız mimar Jean Nouvel'in yaptığı müze , gerektiği gibi müze olmak için yeterli sanat eseri satın-alma konusunda . Şimdiye kadar alınan 200 eser , daha kataloğa girmeden , ana Louvre müzesinin bazı ressamları sansürüyle telaşa kapılıp resim ararken  tam kurtlar sofrasına düşüyorlar : örneğin Manet gerekiyor bu müzeye , bulmuşlar ama gelin görün !Sözüm Cy Twombly'den aldıkları bir seri tuval , bunları da Gogosian satmış :


Cy Twomby

Bana bizden bir ressamı anımsattı , siz ne diyorsunuz ?


















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR MÜZEDE OLMAK YA DA OLMAMAK - LEVENT ÇALIKOĞLU

GÜLÜNÇ BİR ADAMIN DÜŞÜ - BEDRİ BAYKAM

UTKU VARLIK - SANAT AYRICALIKTIR / HELİN KAYA