HAYAL MÜZELERİ 16 / GECE KAÇIŞLARI - JAMES DE LOUTHERBOUG

Nedense sanat tarihi her asırda bir başka türlü damıtılmıştır ; bilmeden üzerinden geçtiğimiz , unutulmuş bazı ressamlar benim "hayal müzeme" tesadüfen girmiyorlar , sanatın anlamı gereği ; vision'larına yaklaşmamız belki bir başka duygu ve görmekten yorulmayan gözlerimizin öğretisinde bizi elimizden tutup fantastik bir "gece" gezisine çıkarttıklarında , 18 yüzyıl'ın inanılmaz boyutunda "ışığın öğretisine bir yolculuk " oluyor bu.
Bazı meraklıların dışında unutulmuş bir ressam Loutherboug ; Fransız ama İngilter'de yaşamış ; önce Théatre Royal de Drury Lane' da dekoratör ve daha sonra  tamamen automatisé minyatür tiyatronun bulucusu ; örneğin oyunun içeriğinde denizde geçen bir fırtınayı ya da güneşin batışının en fantastik anlatımını gerçekleştiren bu buluşa "Eidophusikon"sözcüğü bulunmuş , sinemanın öncüsü olarak kabul ediliyor , Méliés'den çok önce bu sihir kutusunu düşünmesi çok ilginç .  Yaşamının sonuna doğru kendini resime adıyor ; inanılmaz bir enerjiyle , peyzaj , marine , savaşlar , genellikle nocturne , hep geceye ve ona yer dokunan ışığına dair . Akademik belki tekrarlı ama ışık arayışlarında şaşırtıcı ; doğanın tüm şiddetini , belanın en olmazını hayal ediyor Loutherbourg . Çağının onu izliyenleri içinde genç Turner , Thomas Gainsbourg , Joshua Reynolds vs. gibi daha sonra kendisinin üstünden geçecek ressamlar olduğu gibi , Diderot'nun da ilgi alanı içinde : "..onun pentürü doğanın enfes bir kopyası , ne kadar bakarsam o kadar sanatın sonsuz olacağına inanıyorum " diyor.

James de Loutherboug/Coalbrookdal by night
Gerçek yaşamında bir sanatçıdan daha çok sosyetenin ;- Paris ve Londra -, çok popüler bir kişisi , evlilikler , paraya düşkünlüğü , cynique kişiliği ,  mysticisme ve garip inanışlara düşkünlüğü ve onları içeren çok önemli bir kitaplık ve mücize taşlar kolleksiyonu , daha sonra "franc-maçon"'luğa katılışı onu daha da ünlü ediyor .

Loutherbourg / Naufrage

Bu simya ve garip inanışları ;  örneğin "philosophale taşlardan" kader okumak ve tüm gizemsi merakları onu akıl-almaz ilişkilere , belalara sokuyor örneğin bu konuda Cagliostro kontuyla ilişkileri , sonunda başına gelenler tek başına bir kitap olur. Bilmiyorum bu kişiliğe paralel başka bir ressam var mı? Doğduğu kent Strasbourg'da yapılan bu rétrospectif ; ona ikinci kez yapılan önemli bir sergi , birincisi 1973 de Londra'da olmuştu ve bu sergiyi görmüştüm ; ilgimi çekmişti ama tekniği dışında içeriğini alışılmış bulmuştum , benim ressamım Turner'di o yıllar . Şunu unutmamak gerekir ; baktığımız her tuvalin arkasında bir ressam gizlidir ve her ressamın da hayatı başkadır.

Philippe-Jacques de Loutherbourg

Loutherbourg / Neufrage 1769

Loutherbroug / Storm

Loutherbourg / Shipwreck


Loutherbourg / Avalanche 1802

Loutherbourg / The Great Fire of London 1799

Loutherbourg / Attack by Robbers at night 1781

Turner / Nocturne

JosephWright of Derby/ A Lime kıln at coalbrookdale

John Martin / The Destruction of Sadom and Gamorrah 1852

Joseph Wright of Derby / Vesuv from Portici 1774








































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR MÜZEDE OLMAK YA DA OLMAMAK - LEVENT ÇALIKOĞLU

GÜLÜNÇ BİR ADAMIN DÜŞÜ - BEDRİ BAYKAM

UTKU VARLIK - SANAT AYRICALIKTIR / HELİN KAYA