ANXIOGENE

Philippe Halsman / Dali - 1948 7 / fotoğraf
Philippe Halsman çok önemli bir fotoğrafcıdır ; 2. dünya harbi nedeniyle Amerika'ya yerleşen Salvador Dali'yle karşılaşması sanatına şaşırtıcı bir boyut getirmiştir. Bugün fotoğrafın teknik olarak geçirdiği inanılmaz aşama sonucu yaşadığımız "virtuel" boyut , bu Dali fotoğrafını bilgisayarın bir katkısı olarak olağan kılabilir ama 1948 de hiç bir "truquage" , teknik ekleme yapılmadan yalnız bir "mise-en-scene"sonucu , 28 kez istedikleri sonuca varmak için çekilmiş , 28 kez birisi kovayla su atarken , ötekiler kedileri fırlatıyor ve de Dali zıplıyor , elinde paletiyle. Gerçekten "irreel" çok önemli bir eserdir. Şimdi bu fotoğraftan günümüze gelelim : bugün "güncel sanatcı" , conceptuel , kavramcı , plasticien vs. istediğiniz tanımı getirebilirsiniz , kendinden sürekli söz ettirmesi için (sistem öyle çalışıyor) sürekli bir "performance" yapmak zorunda ki pazarın içinde olsun . İşte bu sirkin önemli isimlerinden Jan Fabre , (kendisini tanıtmaya gerek yok Avignon festivalinden Louvre müzesine kadar her yerde , ülkemizde de Artist Galerisinin sanatçıları arasındadır) , yaptığı bir "performance" sonucu epey bir ses getirdi : artist , Philippe Halsman'nın Dali fotoğrafına bir gönderi yapmak için tarihi Anvers (Belçika) Belediyesinin tepesinden aşağıya kediler etmış ve bu olay video olarak internet'de yayınlanınca kıyamet koptu , tüm hayvanları koruma dernekleri buna bağlı sistemler harekete geçerek güncel sanatçıyı yargılamak istiyorlar ayrıca  kişisel hesaplaşmak istiyenler nedeniyle kendisinin izini yitirmek için her gün bir otel değiştirdiği söyleniyor.

Anvers-Antwerpen Belediye binası ve Fontain Brabo
Jan Fabre'ın bu absürt öyküsü beni anılarıma , yeniden bu Flaman kentine getirdi ; öykümüz kadar fantastik meydandaki "Fontaine Brabo" heykel-anıt olarak bir bronz şaheseridir . 1883 de heykeltraş Jef Lambaux 'un bir masal kahramanı Romalı asker Silvuius Brabo'nun , haraç vermeyenlerin elini keserek cezalandıran dev Druon'u yenerek ve de elini kesip nehire attığının bir anıtıdır.



Çok yakında günümüz "contemporary" sanatçılarının kendi toplu intiharlarını yaptıkları bir video'da görürsek şaşırmayalım !























Yorumlar

  1. "As long as the world needs a warrior's soul" isimli jan fabre isi dehset verici. kendilerini soktuklari ruh hali ve yuz ifadeleri urkutucu. savas yanlilarini sevdalarindan vazgecirmek icin izlettirilebilir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR MÜZEDE OLMAK YA DA OLMAMAK - LEVENT ÇALIKOĞLU

UTKU VARLIK - SANAT AYRICALIKTIR / HELİN KAYA

GÜLÜNÇ BİR ADAMIN DÜŞÜ - BEDRİ BAYKAM