ART BASEL / fuar - sirk - lüks alışveriş merkezi

Geçende dostum Ali Hatemi İsviçre'den telefon etti ; Art Basel'deymiş , izlediklerinin bana görsellerini göndereceğini söyleyince ve de bu konuda kendisini şaşırtacak çok şey olmamasına rağmen bu aktüel sanatın "absürt'ün" çok ötesine geçtiğini de ilave etti  Bildiğimiz , konuştuğumuz fakat göremediğimiz , örneğin Marina abramoviç'in Newyork-MOma yaptığı performance'ı  fuarda bir galeri tarafından satılıyor. Ederi ne kadar , bilmiyorum  . Başka bir uygulama ; Marina'yı İstanbul'a davet ederek bunu, sergi mekanına çıkan asansörde yapmak gibi bir projemiz vardı. giderek bu absürt karşısında , söylenebilecek tek şey ; sürekli tekrar ettiğim , benim bilincimdeki sanatın çoktan rayından çıktığı , "psychothéraphie"nin artık kliniklerde yapılmadığı , concept'in ; sözcük , desen ,pentür vs. olarak amacından saptırılarak işin kolaylığına yani herhangi bir jest'in , gestuelle'in , göstermelik luzumsuzluğun bir anlam olabileceğini , satılabileceğinin kanıtlanmasıdır.


unponderabilia@marina abramoviç@ulay.1977
performance Basel-2012
Gördüğüm kadar  Basel'deki performation da figürler inandırıcı değil , aradan geçmemek en iyisi . Başka bir yorumda, bu fuarı bir  "kültür , pazarlama , para ve glamour " olarak tanımlanması , giderek oluşan VIP ayrıcalığı , mediatik ve basının sağladığı güç oradan oraya koşturan profesyoneller , ilk satın alanların iki saat sonra aldıklarını satmaları , amaç bu . Sanatın , götürülebilir , akıcı , pazarlığa ve her türlü dövize dönük ve de bugün yatırım için en makul bir seçenek olduğunu , fuarın  gazetesi ; " The Art News Paper " de manşet olarak atılmış.



Kanada'lı sanatçılar Edward ve Nancy Reddin Kienholz yaptığı bu eser 1.2 milyon dolara satıldığında , bunu almak istiyen ama geç kalan kolleksiyonerlerin ( epey çok ) pişmanlığını görmek için fotoğrafa iyi bakın! Sanatın Anlamı !














Bana ulaşan görseller ilk bakışta , fuarın ve günümüzün bize emposer edilen , şimdiden yorulmuş bir panoramasından başka bir özellik taşımıyor, sanatçının işlevine gelirsek : bu göz boyama ve sihir iyice kaybolur. Défoulement katiyen yaratıclık değildir , yaratma sözcüğünden önce değer ve para konuşuluyorsa ; şunu çok iyi bilmek gerekir : yalnız tinsel olan zamana dayanır , düzmece fuarları sahte müşterilerin yaptıkları alış-veriş bence " monet de singe" dir. Fuarda satılan Rothko - Untitled /1954- Marlbourg Fine Art Gallery'de 78 milyon , Stabile , Calder'in bir işi 9.5 milyon , Yves Klein'in ufak taslağı " peinture de feu , 2.75 milyon ederken benim aklım  Manuel Felisi'nin eseri ; piano tuşlarının üstüne düşen su damlaları ve onların müziği "Sinfonia 2012 " , eser 20.000 euro olarak gösteriliyor , acaba piano da bu fiatın içinde mi?







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR MÜZEDE OLMAK YA DA OLMAMAK - LEVENT ÇALIKOĞLU

GÜLÜNÇ BİR ADAMIN DÜŞÜ - BEDRİ BAYKAM

UTKU VARLIK - SANAT AYRICALIKTIR / HELİN KAYA